Telefonisch
   spiritueel consult
     ca 30 min, € 30
,-

 
 
Boeken, columns, CD

 

Arjuna Coaching & Assessments

Heelheid en Helderheid bij onvrede, stagnatie, dilemma’s of koersbepaling

De Balans van je Leven opmaken

Heb je (on)vrede met je leven??  Heb je behoefte om in het reine te komen met bepaalde periodes, relaties of andere aspecten van je leven? Misschien is dan het traject “De Balans van je Leven opmaken” iets voor jou.
Hierin komen aan de orde:
1)  Terugblik op je leven en inventarisatie van herinneringen, gevoelens en onafgeronde zaken of relaties
2)  Terugkerende thema’s en patronen in je leven
3)  Wat heb je uit je leven gehaald en wat heb je het leven gegeven?
4)  Heeft je leven zin of betekenis gehad?

Hoe gaan we te werk?
Het traject bestaat uit 4 fasen. Deze kunnen volledig, ten dele of versneld gedaan worden, afhankelijk van waar je staat. De eerste fase kent een aantal vormen waaruit je zelf kunt kiezen. De eerste stap hierin is gewoon eens een cv te maken van je persoonlijke leven en in gedachten elke periode aan je geestesoog voorbij te laten gaan. Schrijf dan kort op wat je ervaart bij elke periode. Dit proces moet je in het begin eerst zelf even aanzetten, daarna volgen de herinneringen vanzelf. Zo niet dan praat je er eens met iemand over. Het is belangrijk om dit met een ander te delen, dat helpt bij je proces om te zien wat gezien wil worden. Uiteindelijk krijg je een ruwe schets van de periodes in je leven met bijbehorende gevoelsherinneringen. Vervolgens kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden:
- je gaat in gesprek met mij als begeleider en vertelt je levensverhaal aan de hand van deze schets
- je maakt een collage van je leven en vertelt aan de hand hiervan je levensverhaal
- je maakt met mij de tekening(en) van je leven op een vel papier van 5 m. Hierbij maak je van elke belangrijke periode een aparte tekening, die expressie geeft aan de gevoelens of herinneringen van die periode. Je krijgt dan 4 a 7 tekeningen, waar je (door op de tekening te staan) dieper gevoelscontact mee maakt. Dat proces begeleid ik (je hoeft niet te kunnen tekenen!!). Je krijgt dan in één dagdeel een intensieve terugblik waarbij herinneringen en onverwerkte zaken uit diepere lagen tevoorschijn komen.
- er zijn ook andere expressievormen mogelijk: dansen, opstellingen, gedichten maken, etc.
Waar het om gaat is dat er een proces opgestart wordt waarbij ongecontroleerd herinneringen omhoog komen.
Deze herinneringen kunnen heel mooi zijn, maar ook oncomfortabel. Maar door dit gewoon te ervaren kan je bepaalde zaken een plek geven of meer vrede mee krijgen. Het kan zijn dat er dingen omhoog komen waar vervolgbegeleiding nodig is. Neem daar de tijd voor, alvorens je aan de volgende fase gaat beginnen.

Als je zonder al te grote emotionele lading terug kunt blikken naar je leven, begint de tweede fase. Hierin ga je onderzoeken welke thema’s, patronen in je leven telkens terugkeren. Je kijkt naar de onderliggende waarden, centrale motieven en ego-krachten die dit veroorzaken. Je krijgt hierdoor meer begrip voor de keuzes die je in je leven gemaakt hebt.

In de derde fase kijken we samen naar de gebieden in je leven waarin je als mens gegroeid bent. Je onderzoekt wie betekenisvol was voor jou en andersom: voor wie was jij betekenisvol? Je kijkt naar de situaties waar je compassievol was, liefde gaf of ervoer. En welke ego-tendenzen je overwonnen hebt. Door zo naar je leven te kijken, zie je wat het leven jou gegeven heeft en wat jij het leven. Je relatie met het leven krijgt een ander perspectief.

In de vierde fase staat de vraag centraal of je leven zinvol is. Met bovenstaande inzichten kijk je naar je leven terug. Je ziet wat je gedaan hebt, hoe je dit ervaren hebt, welke oerkrachten en motieven je gedreven hebben en hoe je daar in gegroeid bent. Je ziet wat je voor anderen hebt betekend, de liefde die je gegeven, ontvangen en ervaren hebt. En dan stel je jezelf de vraag: heeft mijn leven zin of betekenis gehad? En zo nee, waarom niet? Door de ervaring en inzichten van de eerste 3 fases zal je anders naar je leven kijken. Toch kan het zijn, dat er authentiek een Neen klinkt. In dat geval zoeken we samen, waar dit door komt.

Dit traject doet veel met je. Door de diepe inzichten zal er vanzelf een wens of intentie zijn voor je toekomst. Of misschien is er geen wens, maar kan je in vrede op je leven terugkijken. En deze vrucht neem je mee in je verdere leven.

Duur, begeleiding en kosten
Dit traject bestaat deels uit zelfwerkzaamheid, deels uit begeleiding door mij. Het traject kan na iedere fase gestopt worden, ook kan het traject versneld gedaan worden, afhankelijk van waar je staat. Een volledig traject bestaat uit 5 tot 8 sessies, waarvan enkelen per telefoon of Skype kunnen. De kosten voor fase 1 met de tekening van je leven (intakegesprek, een dagdeel en een terugkoppelgesprek) bedragen € 250. Fase 1 zonder tekening en de overige fasen zijn op basis van vrijwillige bijdrage
.